Programmet för Sorgbearbetning

Kort om Metoden

Programmet för sorgbearbetning är en konkret metod för känslomässig läkning vid dödsfall, separationer och andra förluster. Den bygger på 40 års beprövad erfarenhet av att hjälpa människor i sorg och utvärderingar visar på både god och hållbar effekt.

Metoden är ett pedagogiskt handlingsprogram med tydliga ramar och övningar som har ett känslomässigt fokus. Kursdeltagarna talar inte bara om känslor utan synliggör och kartlägger de känslor som påverkar eller har påverkat dem. En del av metoden är att kursdeltagarna aldrig för fram någon analys av de andra kursdeltagarnas känslor och ageranden, eller förslag på vad de bör göra.

Vad är nyttan med metoden?

Effekten av programmet är en lättnad över att ha fått göra ett avslut och därmed kunna sluta älta samt känslan av försoning över det man varit med om. En annan effekt är återfunnen kommunikation som bidrar till bättre relationer samt en ökad förståelse för vårt eget och andras handlande. Metoden ger verktyg för att hantera framtida förluster och sorger.

Här hittar du kursbeskrivningen:

http://helenaisaksson.com/Kursbeskrivning.pdf

Så säger tidigare kursdeltagare om kursen

”Helena styrde upp kursen på ett varmt, professionellt och lugnt sätt. Jag kan varmt rekommendera Helena som kursledare och även själva kursen”

/ Kvinna 49 år

”Jag har fått kunskap om hur vi i dagens samhälle felaktigt hanterar sorg och har även fått kunskap om hur vi faktiskt kan hantera den på ett läkande sätt. Jag har dessutom fått verktyg för att acceptera gårdagen och med ett ödmjukt hjärta ta huvudrollen i mitt liv. Nu i efterhand så kan jag säga att kursen gav mig något helt annat än jag förväntat mig”

/ Kvinna 19 år

”Helena är en mycket kompetent och passande person som handledare. Hon kan det där ”finliret” som är viktigt när man möter människor i sorg. Hon har en varm personlighet, hon är rak på ett mjukt sätt och kan sätta stopp när det behövs.”

/ Kvinna 52 år

”Jag tycker att du inger ett stort förtroende. Allt har funkat bra. Jag känner mig mindre tyngd och tror att många fler skulle få chans till sorgearbete. Nyttan för mig har varit att jag lärt mig vad sorg innebär och hur jag ska hantera den. Jag mår mycket bättre idag och har fått ett avslut angående min pappa.”

/ Man 45 år

”Kursledaren väjer inte för svåra samtal utan är helt trygg med sin egen roll och metoden”

/ Kvinna 54 år

”Under kursen fick jag lära mig att lyssna och bli lyssnad på utan goda råd . Så när en nära vän gick igenom en jobbig period så vågade jag fråga hur det var med henne. Min vän var väldigt tacksam för att jag vågade fråga hur det var, och för att jag stannade kvar och lyssnade”

/ Kvinna 23 år

”Det gamla, och allt ältande är utrett och ett bokslut har gjorts. Även om negativa tankar troligen kommer igen, har jag nu fått verktyg för att mota bort dem. Nu är det dags att börja leva på allvar!”

/ Man 58 år

”Nyttan med kursen har varit att jag fått lugn och ro. Jag blir mindre störd även om relationen fortfarande är som den är. Men jag känner mig lugnare”

/ Kvinna 52 år

”Jag känner en stor lättnad av en sorg som nog skulle ha tyngt ner mig och förföljt mig under en lång tid framöver. Jag övervann tro om att aldrig kunna lita på andra människor igen och speciellt till den person som orsakade mig denna smärtsamma sorg. Blev också otroligt överraskad av att det fungerade och att jag lyckats ta mig genom något som kändes så stort och oövervinnligt! Jag upplever också att jag bättre kan bemöta personer med sorg, som jag stöter på i mitt arbete. Tack för att jag fick delta!”

/ Kvinna 26 år

”Metoden håller från början till slut. Din personlighet och erfarenhet i kombination med metoden är så bra! Du har ett seriöst och förtroendegivande sätt att möta andra på.Varm och tydlig.”

/ Kvinna 54 år

”Ärligt talat så trodde jag inte att effekten skulle bli så stor som den faktiskt blev efter avslutad kurs”

/ Kvinna 38 år

”Jag har fått redskap för att släppa taget om smärtan och ta farväl av den relation som jag bearbetat”

/ Kvinna 49 år

”Jag fick möjlighet att gå kursen efter en uppslitande skilsmässa. Jag hade efter separationen själv sökt hjälp via psykolog och samtalsterapi med en psykoterapeut, men kände ändå inte att jag riktigt kunde ”vrida” mina skor i rätt riktning, utan var fast i ett visst ältande. Kursen hjälpte mig att släppa taget för att kunna gå vidare i livet. Det var enormt skönt och höjde min energinivå enormt. Det var inget jag gjorde med ena handen, kursen var mycket känslomässigt krävande. Men jag tog mig igenom och har fått verktyg för att kunna bearbeta tuffa saker i livet. En kurs som ”alla” människor skulle behöva, jag tror att de flesta personer bär på någon typ av förlust som man valt att inte bearbeta. Kursen har även hjälpt mig i mitt arbete.”

/ Jeanette 44 år,  barnmorska

”Kände att jag fick reda ut vad olika saker som gjorde att jag mådde dåligt stod för. Tog mig ur nätet istället för att trassla in mig ännu mer som det kändes. Efter kursen kunde jag lägga vissa saker till handlingarna och utrymme för positiva minnen frigjordes. En lättnad. Jag vet att denna kurs hjälpt mig förstå vad jag måste stå upp för och inte acceptera för att må bra i en eventuell kommande relation.

/ Kvinna 41 år

”Jag har alltid intresserat mig för sorgens väsen. När du erbjöd mig att delta i en pilotkurs så tackade jag ja, trots att jag var rädd. Det är jag glad över idag. Det var ett hårt jobb men belöningen och lättnaden var så stor. Visst fick jag utforska sorgens väsen, vad den är och inte är. Att bli medveten om myterna om sorg var så befriande. Men kanske var själva ramarna för lyssnande det viktigaste för mig. Att få ta del av andras berättelser och vara tillräcklig i att bara lyssna. Inte behöva härbärgera andras smärta eller lösa en annans situation. Bara lyssna. Och att bli lyssnad på”

/ Anna Sundström-Lindmark journalist författare muntlig berättare

Till startsidan
Anmäl dig till kursen