Dessa ord har jag tidigare delat som ett inlägg på Facebook.

I år tog jag beslutet att tillsammans med kollegor sitta i Självmordslinjens chatt på nyårsafton. Ett beslut som gjorde att jag fick uppleva en av mina mest meningsfulla nyårsaftnar.

Jag hade kontakt med personer som smugit iväg från familj och vänner för att få berätta om sin ensamhet, sin rädsla och sina självmordstankar. Efter att den stödsökande fått berätta om sin livssituation kunde vi tillsammans fundera på om det kanske finns ETT skäl till att vilja leva till morgondagen. Finns det någon person att berätta för? Kontakta den akuta vården som är öppen? Andra praktiska saker som att få i sig mat och kunna få tillräcklig sömn. En promenad, ensam eller i sällskap.

Samtalen avslutas på olika sätt. ”det var skönt att få berätta för någon” ”när vi har slutat prata kommer jag att be någon att följa mig till psykakuten” eller ”nej, till psykakuten vill jag absolut inte åka”. Och den vanligaste avslutningsmeningen är ändå ”tack för att du har lyssnat”.

Så…Jag vill be dig fundera på om du har någon i din närhet som du misstänker mår dåligt. Eller befinner sig mitt i en livsomställning på något sätt. Nyårsdagen är den dag då flest människor tar sitt liv. Ta mod till dig och fråga hur det är. Våga fråga om självmordstankar. Och om du känner dig osäker på vad du ska säga eller göra…tills dess att du lärt dig :)….Uppmana att kontakta organisationen Mind http://mind.se där det finns många lyssnande hjärtan med öron <3 Önskar dig allt gott inför 2019!

Dessa ord är lika aktuella alla dagar under året. Våga Fråga och Våga Lyssna <3