När jag var 28 år gick jag igenom min första livskris.

Jag stortrivdes med livet och och skulle åka iväg på en efterlängtad resa. Dagen innan avresan fick jag ett samtal från min mamma. Hon berättade att min pappa hade varit borta en hel natt och hon hade anmält honom saknad. Dagen efter hittade polisen honom. Han hade tagit sitt liv. Min värld rasade.

Sedan dess har jag vetat att jag vill dela med mig av de erfarenheter som jag tvingades gå igenom. Jag vet att det har varit till hjälp för andra.

Under flera år har jag följt olika organisationer som ger stöd till människor i kris. En av dessa organisationer har funnits i Umeå en lång tid och en annan är nystartad.

Den första organisationen är SPES, Riksförbundet för SuicidPrevention och Efterlevandes Stöd. De har samtalsträffar i Umeå och ger stöd till människor som tvingats vara med om att en älskad närstående tagit sitt liv. SPES bildades 1987, samma år som min pappa dog. Tänk om jag vetat!

Den andra organisationen är Mind som arbetar för psykisk hälsa. En av de saker Mind gör är att driva Självmordslinjen, dit människor kan vända sig för att få stöd. Det gäller både personer som själva mår dåligt och har tankar på att ta sitt liv och det gäller även personer som har närstående som de är oroliga för.

Jag är så glad för jag har förmånen att vara volontär här i Umeå. Vi är ett härligt gäng som  har fått utbildning och startat upp verksamheten för några månader sedan. Uppdraget är ideellt och vi bemannar telefon och chatt tillsammans med andra orter i Sverige. Ett livsviktigt uppdrag!

Här kan du läsa mer om SPES: http://spes.se/

Här kan du läsa mer om Mind: https://mind.se/

 

Tveka inte att söka hjälp när du vill och behöver!